Pobierz program w wersji PDF pdf_icon-50

Ramowy program:

Wyjazd w godzinach rannych w kierunku Kraśnika.

Przejazd do Bęczyna. Spotkanie z garncarzem Cezarym Gajewskim, kontynuatorem garncarstwa urzędowskiego, którego początki sięgają XV wieku.

Zwiedzającym garncarz prezentuje sposób toczenia naczyń na kole garncarskim. Uczestnicy mogą też próbować toczyć naczynia. Turyści są oprowadzani po prywatnym muzeum garncarstwa, w którym zgromadzone są zbiory wyrobów urzędowskich garncarzy oraz z innych ośrodków z kraju i z zagranicy. Przejazd do Wojciechowa.

Zwiedzanie z przewodnikiem jedynego w Polsce Muzeum Kowalstwa :

  • Zwiedzanie imitacji starej kuźni, części poświęconej narzędziom rolniczym oraz ekspozycji podków dla koni i bydła, kolekcji replik broni średniowiecznej, ekspozycji wyrobów kowalstwa artystycznego kowali polskich i zagranicznych (bogate kolekcje krzyży, żyrandoli, a także kute akwarium, patera na owoce wykonana przez kobietę, żelazny pas cnoty)

  • Ostrzenie siekiery na ręcznej szlifierce,

  • Granie marsza kowalskiego na kowadle,

  • Podkówkowy test na inteligencję,

  • Pobyt w Muzeum kończy „Legenda o podkowie szczęścia” – niezwykle barwna opowieść, słuchana chętnie, zarówno przez przedszkolaków jak i licealistów.

Warsztaty- proponujemy wykonywanie „PODKOWY SZCZĘŚCIA” z masy solnej wypiekanej na miejscu.

Obiad.

Wizyta u kowala– zwiedzanie kuźni, barwne opowieści, pokaz bicia podkowy (z czynnym udziałem wycieczkowiczów), zakup pamiątek.

Po obiedzie dalsze szukanie zapomnianych zawodów. Przejazd do miejscowości Mokrelipie – Gospodarstwo Pasieczne „Ulik”. Zwiedzanie z przewodnikiem: pasieka, skansen, muzeum. Na deser degustacja pysznego miodu. Powrót w godzinach wieczornych.

Świadczenia zawarte w cenie:

  • transport komfortowym autokarem
  • opieka pilota- przewodnika
  • bilet wstępu do garncarza, Muzeum Kowalstwa i Muzeum Regionalnego, Kuźnia, Pasieka Ulik
  • obiad
  • ubezpieczenie uczestników
  • parkingi, opłaty drogowe
  • podatek VAT

Z wycieczki każde dziecko przywozi: przedmiot garncarski, podkowę z masy solnej i słoiczek miodu.